The Pavilion is a landmark building on Endeavour Square at the intersection of the Olympic Park, Stratford and the East Bank - the emerging East London cultural and education district, soon to feature UCL, V&A, London College of Fashion, BBC and Sadler’s Wells.

Project Details +

Project Details

LOCATION:London,UK

CLIENT: Lendlease & LCR

DATE: 2017 - 2021

STATUS: Built

SIZE: 2,275m2 (1,000m2 Restaurants, 25m2 Visitor Centre, 80m2 Deli,  400m2 Plant and Service, 770m2 Accessible External Terraces)

Credits +

Credits

ACME

Concept Design: 

Joshua Harrex, Sungbum Hong, Lizy Huyghe, Loh Li Zhi, Friedrich Ludewig, Jan Saggau, Boni Yuen, Adriana Zurera


Detail Design: 

Mark Broom, Sungbum Hong, Constantine Lemos, Friedrich Ludewig, Paolo Moretto, Jan Saggau, Penny Sperbund, Azizah Sulor, Luca Tesio, Boni Yuen, Keigo Yoshida


Construction: 

Mahalah Attwell Thomas, Mark Broom, Friedrich Ludewig, Jan Saggau, Penny Sperbund, Luca Tesio, Keigo Yoshida


CONSULTANTS

Arup - Structural Engineering

Norman Disney & Young - MEP, Sustainability

Buro Happold - Civil Engineering

Meinhardt - Facade Consultant

Lord Consultants - Access Consultant

QUOD - Planning Consultant

Gardiner & Theobald - Cost Consultant

The Fire Surgery - Fire Consultant

Gustafson Porter + Bowman - Landscape Architecture

Hoare Lea - Acoustics

FD Global - Wind Consultant

Green Infrastructure - Ecology

WSP - Waste, Security, Traffic

Troika - Public Artwork


PHOTOGRAPHY

Hufton + Crow

The Pavilion is conceived as a folded public space, a ‘vertical piazza’. Stairs, balconies and amphitheatres invite exploration; a place to gather, relax and enjoy views of the East Bank and the Olympic Park from the rooftop.

The ground and first floor of the building provide space for D&D’s Haugen café, restaurant and deli; and a new visitor centre for the Olympic Park.

The three story structure is in lightweight timber, made from cross-laminated and glued laminated timber panels and beams. Timber was the best building material, to save carbon, to save weight above the DLR tunnels, and to provide warmth and tactility to the interior. The exterior cladding reflects the timber nature of the building through parametrically designed timber fins, creating a continuous soffit that invites and guides visitors to the roof.

On the rooftop terrace native wildflower planting and nesting boxes offer essential urban infrastructure for local wildlife and connects to the wider ecological corridors through the Lea Valley.

Related Projects