The H1 Office will provide a new workplace destination in the heart of Elephant & Castle, an accessible and active ground plane & an exemplar office in terms of sustainability and wellbeing.

Project Details +

Project Details

LOCATION: London, UK

CLIENT: Lendlease

DATE: 2017-2025

STATUS: Planning

SIZE: 63,500m2 GIA (56,300m2 Offices, 1,700m2 Active Lobby, 1,200m2 Cycle Facilities)  

Credits +

Credits

ACME: Mark Broom, Amanda Callaghan, Monica Capitanio, Blerta Copa, Stefano Dal Piva, Igor Gola, Petros Kailis, Georgia Kestekoglou, Ohyun Kwon, Friedrich Ludewig, Eleni Meladaki, Matteo Modenese, Lucy Moroney, Daniel Ovalle Costal, Ioana Petkova, Simone Piacenti, Heidrun Schuhmann, Gemma Serra, Penelope Sperbund, Thomas Soo, Jack Taylor, Luca Tesio, Boni Yuen, Keigo Yoshida


CONSULTANTS

Structural Engineer: Robert Bird Group

Planning Consultant: DP9

MEP, Energy & Sustainability: Hurley Palmer Flatt

Landscape Architect Building: Spacehub

Landscape Architect Public Realm: Gillespies

Inclusive Design: Lord Consultants

Transport, Waste & Utilities: Buro Happold

Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald

Facade Access & Acoustics: Hoare Lea

Fire Engineering: OFR

Building Control: MM

Facade Engineer: Thornton Tomasetti

Daylight & Sunlight: GIA

Townscape: Tavernor

Environmental Impact: Avison Young

Microclimate: RWDI

Ecology: Tyler Grange

The demolition of a 1970s brutalist housing estate in London’s Southwark created a 28 acre regeneration site, vacant except for a number of beautiful mature trees. These trees form the core of Elephant Park, a new green space at the centre of a new mixed use quarter. The final building plot in the masterplan has been set aside to create a workplace of the future, on the doorstep of Elephant Park.

New office buildings should be low carbon, embracing landscape and outside spaces on every level with simple, low-tech building services that will age well and allow for future change.  In order to provide south-facing outdoor gardens at every level, the building has been shaped as a steeply terraced volume. A shared ground floor space accommodates an open lobby, cafes, affordable workshops and event spaces - blurring the edges of foyer and landscaped park.

The 18 storey hybrid- timber building will be minimum carbon in construction and zero carbon in use.

Related Projects